Hynek: Zbrojaři z ČR by mohli v budoucnu zvýšit vývoz o třetinu

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. června (ČTK) - Vývoz zbrojařských výrobků z České republiky by mohl vzrůst až o třetinu, tedy zhruba asi o 1,5 miliardy korun ročně, kdyby se podařilo odstranit vleklé potíže s tzv. tranzitními licencemi v Německu a Polsku. ČTK to řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek, jehož dnes valná hromada zbrojařů potvrdila ve funkci. Právě řešení potíží s licencemi se chce věnovat. Již 25. června o nich bude jednat v Evropském parlamentu.

 

Asociace sdružuje zhruba sto domácích firem, které se zabývají výrobou zbraní a vojenského vybavení. Jejich roční obrat se pohybuje okolo deseti miliard korun. V posledních letech stagnuje. Asi polovina z této částky se týká vývozu.

 

Přestože by si zbrojaři přáli, aby u nich ministerstvo obrany nakupovalo více, je jim podle Hynka jasné, že mnohem větší odbytiště pro své výrobky mohou bez potíží najít v cizině.

 

Zbrojaři ale naráží na problém s tím, jak zboží do zahraničí dostat. Letecká přeprava jej předražuje. Nezbývá proto nic jiného, než jej převážet po souši do německých a polských přímořských přístavů a zákazníkovi jej dovézt na lodích.

 

Potíž je ale s povolováním průjezdu přes tyto země. "My a Slováci jsme biti za to, že nemáme moře," uvedl Hynek. Při jednáních s úřady v Německu a Polsku o tranzitu jsou zbrojařské z ČR podle něj "svlékány do naha". Musí podat detailní informace nejen o zboží, ale i o tom, komu a za jakých okolností zboží vezou. Úřady nemají ani lhůtu, do kdy mají potvrzení vydat.

 

Výsledkem toho je, že například při vývozu tanků z ČR do USA se kvůli německým orgánům čekalo rok na vydání licence, uvedl Hynek. "My víme, že někteří němečtí obchodníci se mezitím snažili odběrateli prodat své tanky," uvedl šéf asociace.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK