Evropská komise navrhla pravidelné kontroly jaderných elektráren

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. června (ČTK) - Evropská komise dnes navrhla nová opatření pro jadernou bezpečnost, která zahrnují povinnou kontrolu jaderných elektráren v Evropské unii každých šest let. Opatření jsou podle agentury Reuters reakcí na předloňskou havárii v japonské elektrárně Fukušima.

EU po této havárii uskutečnila sérii zátěžových testů, aby prověřila odolnost evropských jaderných elektráren. Dnešní návrhy jsou založeny na výsledcích těchto testů.

"V Evropě je dnes v provozu 132 jaderných reaktorů. Úkolem komise je zajistit, aby u každého z nich byla nejvyšší prioritou bezpečnost," uvedl evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Komise po provedení zátěžových testů zjistila, že v evropských jaderných elektrárnách je zapotřebí posílení bezpečnosti, které si vyžádá deset až 25 miliard eur (257 až 643 miliard Kč).

Nové jaderné elektrárny budou muset být podle návrhu komise koncipovány tak, aby případné poškození reaktoru nemělo žádné dopady na okolí. Regulační orgány jednotlivých členských států EU budou mít rovněž za úkol navrhnout strategii pro komunikaci s veřejností v případě nehody. Občanům má být navíc poskytnut prostor v rozhodovacím procesu při udělování povolení pro nové jaderné elektrárny.

Jaderná energetika je v Evropě kontroverzním tématem. Některé členské státy, například Německo a Rakousko, se staví proti jejímu využívání, zatímco jiné, třeba Francie a Británie, plánují výstavbu nových jaderných reaktorů.

Více než 40 procent evropských jaderných reaktorů se nachází ve Francii. Čtyři reaktory jsou nyní ve výstavbě ve Finsku, Francii a Slovensku a výstavba dalších osmi se plánuje, napsala agentura Reuters.

Dvě elektrárny fungují v ČR. O dostavbu jaderné elektrárny Temelín se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. ČEZ chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK