Tržby maloobchodů v USA citelně zrychlily růst, pomohl prodej aut

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. června (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v květnu rostly mnohem víc, než se čekalo. Prodávaly se hlavně auta, kde byl nárůst nejvýraznější za posledního půl roku. Růst tržeb je ale patrný také u dalšího zboží, což naznačuje, že největší ekonomika světa nabírá tempo. Tamní ministerstvo obchodu oznámilo, že tržby maloobchodů se zvýšily o 0,6 procenta po růstu o 0,1 procenta v dubnu.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali růst tržeb o 0,4 procenta. Takzvané jádrové tržby, které nezahrnují prodej aut, benzinu a stavebního materiálu, se zvýšily o 0,3 procenta po nárůstu o 0,2 procenta v dubnu.

Tržby se přitom zvyšovaly ve většině kategorií. Například tržby prodejců aut stouply o 1,8 procenta, což byl nejvyšší růst od loňského listopadu. Tržby z prodeje stavebního materiálu a zahradnického vybavení se zvýšily o 0,4 procenta a vyšší byly i tržby z prodeje sportovního zboží, potřeb pro kutily, knih a hudebních nahrávek.

Naopak tržby u čerpacích stanic se o 0,2 procenta snížily. Stejným tempem klesly i tržby oděvních obchodů. Prodej nábytku byl nižší o 0,8 procenta.

Údaje o maloobchodních tržbách analytici pozorně sledují, protože tato statistika naznačuje, jak se budou vyvíjet výdaje spotřebitelů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK