EU podala u WTO stížnost na čínská cla na ocelové trubky

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Ženeva 13. června (ČTK) - Evropská unie dnes ke Světové obchodní organizaci (WTO) podala oficiální stížnost na čínská antidumpingová cla postihující dovoz trubek z nerezové oceli z Evropy. Oznámila to Evropská komise. Stížnost eskaluje obchodní napětí mezi Bruselem a Pekingem, které vzniklo, když EU uvalila sankční cla na dovoz solárních panelů z Číny.

EU se obrátila na WTO poté, co stížnost ve stejné věcí na Čínu podalo před šesti měsíci Japonsko. "EU se domnívá, že antidumpingová cla nejsou v souladu s pravidly WTO, jak z procedurálního hlediska, tak co do podstaty věci," uvedla komise. "Cla od 9,7 do 11,1 procenta uvalená na tyto evropské produkty jim výrazně omezují přístup na čínský trh," dodala.

EU si stěžuje na čínská cla na bezešvé trubky z ušlechtilé nerezové oceli. Jejich výrobcem je například španělská společnost Tubacex nebo německý podnik Salzgitter.

Evropská komise před týdnem rozhodla uvalit sankční cla na dovoz levných čínských solárních panelů v počáteční výši 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking do dvou měsíců nedohodnou na řešení sporu, clo se v srpnu v průměru zvýší až na 47,6 procenta. Čína na to reagovala hrozbou uvalení cel na evropská vína a uvažuje prý také o zvýšených clech na dovoz luxusních automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK