Centrica v Británii investuje do těžby z břidlic; zlepšila výhled

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. června (ČTK) - Společnost Centrica, která je největším distributorem energií ve Velké Británii, se s těžařskou firmou Cuadrilla Resources dohodla na nákupu čtvrtinového podílu v nejslibnějším ložisku břidlicového plynu v zemi. Dnešní krok firmy tak výrazně posílil vyhlídky těžby z břidlicových hornin na britských ostrovech. Centrica má dostatek kapitálu, know-how i politického vlivu na to, aby přiblížila Británii k "břidlicové revoluci", kterou nyní zažívají USA, řekli analytici agentuře Reuters.

Centrica zaplatila za podíl na licenci k průzkumu části hlubinné břidlicové formace Bowland Shale v severozápadním anglickém hrabství Lancashire zhruba 40 milionů liber (asi 1,2 miliardy Kč). Skupina slíbila investovat do rozvoje ložiska 60 milionů liber a poté, v závislosti na výsledcích zkušebních vrtů, dalších 60 milionů GBP.

"Je to pro břidlice v Británii velký krok vpřed, začínají se přesouvat z oblasti spekulací k realitě," řekl k transakci Richard Sarsfield-Hall z konzultační společnosti Poyry. Centrica poprvé vstoupila na pole břidlicového plynu letošní dohodou o jeho dovozu z USA a stala se v tom první firmou v Evropě.

Centrica jakožto přední britská energetika, která kromě distribuce podniká i v průzkumu a těžbě, se dnešní dohodou dostává do centra úsilí o spuštění těžby z potenciálně gigantického ložiska plynu. Licencované území Cuadrilly v hrabství Lancashire obsahuje podle dosavadních odhadů firmy tolik plynu, že by se jím v Británii při standardní 30procentní výtěžnosti zvýšily rezervy této suroviny na osminásobek.

Rozvoj břidlicových ložisek ve Velké Británii donedávna brzdily obavy z ohrožení životního prostředí. Na konci loňského roku ale vláda zrušila moratorium na průzkumné aktivity a řada politiků v čele s premiérem Davidem Cameronem nyní vyzývá k jejich urychlení. Británii docházejí zásoby plynu v Severním moři a od nového zdroje si slibuje snížení závislosti na dovozu, stejně jako zlevnění drahé energie.

Cuadrilla chce obnovit průzkumné vrty v oblasti blízko letoviska Blackpool v příštím roce, těžba by měla začít v dalších dvou letech. Licencované území Cuadrilly může obsahovat 5,6 bilionu krychlových metrů plynu, což by Británii stačilo na 60 let její současné spotřeby.

Další britská těžařská firma IGas tento měsíc odhadla, že v její licencované oblasti břidlic v severní Anglii se může nacházet až 4,8 bilionu kubíků plynu. Britské ministerstvo energetiky dostane příští měsíc od geologů aktualizovaný odhad možných zásob břidlicového plynu v zemi, podle expertů ale skutečný rozsah a těžitelnost ložisek ukážou až zkušební vrty.

Takzvaná "břidlicová revoluce" v posledních letech zcela přeměnila energetický trh v USA a začíná mít vliv i na světový trh. V Evropě zahájily přípravy k těžbě nového zdroje kromě Velké Británie zejména Polsko, dále Rumunsko, Litva nebo Turecko, legislativní a politické přípravy k využití břidlic zahájilo Německo. Některé země jako Francie nebo Česká republika na průzkum břidlic metodou takzvaného frakování uvalily moratorium pod tlakem obav o životní prostředí a kampaní zelených aktivistů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK