Výbor zastupitelstva schválil garanci na osmimiliardovou směnku

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. června (ČTK) - Finanční výbor pražského zastupitelstva dnes schválil dopravnímu podniku bezplatnou záruku na osmimiliardovou půjčku na koupi tramvají. Garanci už dřív projednala rada města. Zbývá už jen souhlas zastupitelů. Smlouvu mezi Prahou a dopravním podnikem dostanou na stůl za týden. Zda se ale v rozjitřené politické situaci najde pro návrh dostatečná podpora, není jasné.

Praha, která je stoprocentním vlastníkem podniku, se rozhodnutím zaváže k odkupu směnek v případě, že by podnik nebyl schopen závazky vůči bankám splácet.

Podnik musí do konce srpna uhradit čtyři miliardy korun, které dluží za nákup nízkopodlažních tramvají z loňska. Dalších více než 4,5 miliardy bude stát dodávka vozů v letošním a příštím roce. Pravděpodobně si na to půjčí od České spořitelny a Československé obchodní banky, jejichž společnou nabídku vyhodnotil jako nejvýhodnější. Firma bude splácet zhruba deset let.

Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 odebrat do konce roku 2018 dohromady 250 tramvají 15T ForCity za 19,2 miliardy korun. Tramvaje začal odebírat v roce 2011. V roce 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. Rada města nedávno podnik zaúkolovala, aby se pokusil vyjednat jiné smluvní podmínky.

Smlouva se Škodou Transportation je ale podle informací médií prakticky nevypověditelná a pro dopravní podnik znamená velkou finanční zátěž. Již dodané nízkopodlažní tramvaje mají navíc od začátku technické problémy. Podnik už kvůli tomu podal stovky reklamací, třeba na poruchy brzd.

Dopravní podnik, který je největší akciovou společností v majetku Prahy, dostal letos od města na provoz 10,6 miliardy korun. Částka ale nezahrnuje peníze na obnovu vozového parku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK