Japonský jen pokračuje v růstu vůči dolaru i euru

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. června (ČTK) - Japonský jen dnes pokračuje v růstu jak vůči dolaru, tak vůči euru. Ke zpevnění americké měny přispívá hlavně nejistota ohledně další měnové politiky centrálních bank. K dolaru japonský jen dokonce posílil na nejvyšší hodnotu od počátku dubna, kdy japonská centrální banka zveřejnila svůj agresivní plán na podporu tamní ekonomiky. Jenu pomohl i pokles na akciovém trhu v Japonsku.

V 17:45 SELČ jen vůči dolaru posílil o 1,5 procenta na 94,39 JPY, když během dne stoupl až na 93,75 JPY. To byl nejsilnější kurz od 4. dubna. K euru jen vzrostl o 1,6 procenta na 125,83 JPY, euro vůči dolaru však o 0,1 procenta kleslo a dostalo se na 1,3325 USD.

Dolaru se podařilo část ztrát vůči jenu smazat po nejnovější statistice, která naznačila, že ekonomika USA pokračuje v růstu. Maloobchodní tržby se v květnu zvýšily více, než se čekalo, a počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl.

Japonská centrální banka tento týden nezavedla další nová opatření na stimulaci ekonomiky. Posílila tak obavy trhu, zda centrální banky budou v podpoře ekonomiky pokračovat. Právě názory na to, zda centrální banka USA do konce roku omezí nákup dluhopisů, v poslední době výrazně ovlivňují vývoj na devizových i akciových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK