Americké akcie po dvou dnech poklesu mírně oživují

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. června (ČTK) - Americké akcie dnes po dvou dnech poklesu mírně oživují. Z počátečního poklesu vytáhly Wall Street povzbudivé údaje o maloobchodních tržbách a zprávy o firemních fúzích. Investoři se nadále zaměřují hlavně na to, zda americká centrální banka (Fed) nezačne v dohledné době ustupovat od své krajně uvolněné měnové politiky.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času (18:00 SELČ) pohyboval kolem 15.055 bodů a proti středečnímu závěru získával 0,4 procenta. Širší index S&P 500 posílil o 0,5 procenta na 1620 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval zisk o 0,4 procenta na 3415 bodů.

V minulých dvou dnech akciové indexy výrazně klesaly. Investory zklamalo rozhodnutí japonské centrální banky neprohloubit uvolňování měnové politiky, což vyvolalo nové obavy, že světové centrální banky začnou ustupovat od podpory ekonomického růstu.

Wall Street dnes zpočátku oslaboval pod vlivem šestiprocentního propadu v Tokiu. Později trh podpořily údaje, podle nichž maloobchodní tržby minulý měsíc stouply o 0,6 procenta. To je mnohem více, než se čekalo. Z firemní sféry trh posílila zpráva o převzetí televizní společnosti Belo největším americkým novinovým vydavatelstvím Gannett. Akcie obou firem vzrostly o více než 20 procent.

Strach z toho, že Fed v dohledné době omezí masivní nákupy dluhopisů, vedl od posledního květnového týdne na Wall Street k výraznému kolísání. V jeho důsledku trh smazal část letošních zisků. Index S&P 500 má nicméně od počátku roku stále k dobru asi 13 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK