Ceny ropy smazaly ztráty, díky údajům z USA mírně oživily

13.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zastavily počáteční ztráty a odpoledne obnovily mírný růst. Trhu pomohly zejména příznivé údaje z americké ekonomiky a také oživení na Wall Street, kde ustal dvoudenní propad. Výraznějšímu vzestupu cen ropy ale bránila slabá globální poptávka.

Severomořská ropa Brent v 17:44 SELČ posílila o zhruba 40 centů na 103,90 dolaru za barel a smazala počáteční ztráty, kdy klesla až na 102,75 dolaru. Americká ropa WTI zůstala beze změny kolem 95,85 dolaru.

Dopoledne ropu srážel propad akcií na asijských burzách v čele s Tokiem, kde hlavní index Nikkei 225 ztratil více než šest procent. Odpoledne ale akciové trhy oživily a indexy na Wall Street mírně rostly. Akcie i ropu povzbudily údaje o silném růstu maloobchodních tržeb, stejně jako pokles počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA.

Proti růstu cen ale působí zhoršené odhady světové poptávky. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve středu uvedla, že slabý hospodářský růst omezuje po celém světě poptávku po ropě a v některých vyspělých zemích letos podle agentury spotřeba ropy klesne. Zhoršené odhady světové poptávky ale tento týden zveřejnila také Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a rovněž americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 103,90 103,49 New York - Nymex WTI červenec 95,85 95,88

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK