Americké akcie díky povzbudivým údajům z USA ve čtvrtek oživily

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. června (ČTK) - Americké akcie po třech dnech ztrát ve čtvrtek oživily. Náladu na trzích podpořily povzbudivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb v USA. Mezi investory podpořily přesvědčení, že zotavování největší světové ekonomiky bude pokračovat.

Dow Jonesův index uzavřel o 1,21 výš na 15.176,08. Širší index S&P 500 posílil o 1,48 procenta na 1636,36 bodu. Růst ve středu zaznamenalo všech deset průmyslových skupin zahrnutých do tohoto indexu. O 34 procent posílily akcie vydavatelství novinových titulů Gannett kvůli zprávám, že převezme televizní společnost Belo. Index Nasdaq Composite si připisoval zisk o 1,32 procenta na 3445,36 bodu.

Wall Street podpořily čtvrteční statistiky amerického ministerstva obchodu, podle nějž maloobchodní tržby v USA v květnu rostly podstatně víc, než se čekalo. V minulých dnech přitom akciové indexy výrazně klesaly. Investory totiž zklamalo rozhodnutí japonské centrální banky (BOJ) neprohloubit uvolňování měnové politiky. Vyvolalo to nové obavy, že světové centrální banky začnou ustupovat od podpory ekonomického růstu.

Na devizových trzích ve čtvrtek posílil jen k euru i k dolaru a dostal se na nejvyšší úroveň od začátku dubna, kdy BOJ informovala o svém programu na podporu domácí ekonomiky.

Dolar k jenu sestoupil až na 93,78 JPY, nejníže od 4. dubna. Později posílil na více než 95 JPY, dál se ale pohyboval o skoro procento níž proti dřívějšímu závěru. Euro k jenu kleslo o 0,72 procent na 127,16 JPY. K dolaru jednotná evropská měna stoupla na skoro čtyřměsíční maximum 1,3390 USD, pak ale zisky částečně smazala na 1,3365 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK