Japonské akcie po čtvrtečním propadu smazaly část ztrát

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. června (ČTK) - Japonské akcie dnes oživily po čtvrtečním prudkém propadu. Hlavní ukazatel tokijské burzy v závěru stoupl skoro o dvě procenta. Povzbudivé údaje z USA zmírnily obavy na trzích, zda americká ekonomika dokáže ustát případné omezení podpůrné politiky, kterou provádí tamní centrální banka (Fed).

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,9 procenta na 12.686,52 bodu. Smazal tak část ztrát ze čtvrtka, kdy kvůli silnějšímu jenu uzavřel nižší o více než šest procent. Širší index Topix připsal 1,2 procenta a uzavřel na více než 1056 bodech.

Trhům v Japonsku, ale již ve čtvrtek akciím v USA, pomohly údaje americké vlády, podle kterých maloobchodní tržby v USA v květnu stouply víc, než se očekávalo. Minulý týden pak v USA klesl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Oboje statistiky je možné vnímat jako znak odolnosti americké ekonomiky, kterou se k silnějšímu růstu snaží povzbudit Fed. Někteří investoři se ale obávají, že Fed tyto kroky předčasně omezí, což přispívá k výkyvům na trzích.

Japonské akcie mají za sebou už několik týdnů výrazných zisků i ztrát. Indexu Nikkei výrazně vzrostla volatilita, tedy nadměrná kolísavost, která ve čtvrtek podle údajů Thomson Reuters poskočila na více než 42 procent, nejvíce od ničivého zemětřesení v Japonsku z března 2011.

Za celý tento týden Nikkei klesl o 1,5 procenta, a ztrácel tak už čtvrtý týden v řadě. Tak dlouho tento burzovní ukazatel neklesal od října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK