Prodej vozů skupiny Volkswagen vzrostl v květnu o sedm procent

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. června (ČTK) - Prodej vozů automobilové skupiny Volkswagen se v květnu díky silnému růstu v Číně a Spojených státech v meziročním srovnání zvýšil o 6,9 procenta na 816.500 aut. Odbyt největšího evropského výrobce automobilů, k němuž patří i česká Škoda Auto, naopak dál klesá v Evropě, Rusku a Jižní Americe, sdělila dnes společnost. Prodej Škody se snížil o 2,9 procenta.

Za prvních pět měsíců roku prodej vozů celé skupiny vzrostl o 5,9 procenta na 3,87 milionu. Propad v Evropě a jinde vyrovnával dvouciferný nárůst v USA a Číně, tedy na největších trzích světa.

"Vývoj na světových trzích zůstává nerovnoměrný a charakterizuje jej přetrvávající ekonomická nejistota, především v západní Evropě," komentoval podle agentury Reuters dnešní údaje šéf prodeje Volkswagenu Christian Klingler.

Prodej vozů vlajkové značky VW stoupl v květnu o 5,5 procenta na 503.100 vozů. Za prvních pět měsíců roku odbyt značky meziročně vzrostl rovněž o více než pět procent. V západní Evropě s výjimkou Německa přitom odbyt za prvních pět měsíců letošního roku o 7,2 procenta klesl a v Německu pokles přesáhl deset procent. Evropa se potýká v dopady dluhové krize, která těžce doléhá právě na její automobilový trh.

Škoda Auto dodala v květnu zákazníkům 79.100 aut, což představovalo meziroční pokles o 2,9 procenta. Za pět měsíců prodej klesl o sedm procent na 377.200 vozů, sdělila automobilka ve čtvrtek.

Volkswagen se do roku 2018 chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu Volkswagen jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Loni firma převzala rovněž výrobce sportovních vozů Porsche.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK