Crystalex CZ plánuje letos zvýšit tržby o 16 pct na 920 mil.Kč

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový Bor (Českolipsko) 14. června (ČTK) - Novoborská sklárna Crystalex CZ plánuje letos zvýšit tržby o dalších 16 procent na 920 milionů korun. Loni utržila 794 milionů a hospodaření skončilo ziskem 48 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Martin Kubát u příležitosti slavnostního zahájení výroby na nové pánvové peci. Výroba by se díky ní měla zvýšit o dalších 15 milionů kusů ročně, což představuje zvýšení kapacity produkce o 40 procent.

Crystalex CZ patří k největším světovým producentům užitkového skla. Firma vznikla na troskách někdejšího sklářského gigantu Crystalex, který na podzim 2008 zkrachoval a na počátku roku 2009 zastavil výrobu. O rok později se ji podařilo obnovit s novým vlastníkem, který areály v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku koupil za 362,7 milionu korun. Dalších zhruba 200 milionů korun investovali od té doby vlastníci nejen do obnovení výroby a nové technologie, ale i do modernizace celého areálu.

Na nové pánvové peci jsou tři výrobní linky - dvě kalíškové a jedna na velké kusy. Ta se teprve dokončuje a s jejím rozběhem se počítá až na konci srpna či počátkem září. "Pak bude výroba kapacitně zhruba na úrovni, na jaké byl někdejší Crystalex v roce 2008 před svým krachem," poznamenal výrobně-technický ředitel Aleš Brzek. Bude na to stačit jen sedm výrobních linek. V minulosti jich přitom měl podnik v provozu deset - osm v Novém Boru a dvě v Hostomicích na Teplicku. Tam se už dnes nevyrábí.

Někdejší sklárna před svým krachem zaměstnávala zhruba 1800 pracovníků v Novém Boru, Hostomicích, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem. "Dnes má podnik 650 kmenových zaměstnanců z toho 140 v Karolince. Zaměstnáváme také stovku agenturních pracovníků," řekl Kubát. Firmě to podle něj umožňuje pružně reagovat na výkyvy poptávky a potřeby odbytu. Kvůli nové pánvové peci zaměstnal Crystalex CZ od loňského roku dalších 150 lidí, nejen na obsluhu nových linek. "Posílit bylo třeba také další související činnosti," vysvětlil ředitel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK