Průmyslová výroba v USA v květnu stagnovala

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. června (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v květnu ani po dvou měsících poklesu neoživila a zůstala proti dubnu beze změny. Mírně se zvýšil výkon zpracovatelského sektoru a těžby, výrazně ale klesla produkce síťových podniků veřejných služeb. Uvedla to dnes americká centrální banka (Fed).

Analytici podle průzkumu agentury Reuters čekali, že celková produkce stoupne o 0,2 procenta. V dubnu výroba klesla o 0,4 procenta. V meziročním srovnání byl výkon průmyslu v květnu vyšší o 1,6 procenta.

Výroba v samotném zpracovatelském sektoru se zvýšila o 0,1 procenta a výkon sektoru těžby posílil o 0,7 procenta. Produkce síťových dodavatelů elektřiny, vody a plynu, která je do značné míry závislá na počasí, klesla o 1,8 procenta.

Míra využití průmyslových kapacit klesla na 77,6 procenta, což bylo 0,1 procentního bodu pod dubnovou úrovní. Ukazatel, který měří, do jaké míry firmy využívají své zdroje, tak byl 2,6 procentního bodu pod dlouhodobým průměrem.

Americká ekonomika po stagnaci z konce roku v prvním letošním čtvrtletí oživila a vykázala růst o 2,4 procenta. V posledních měsících ale ztrácela dynamiku a ekonomové čekají, že v tomto čtvrtletí zpomalí na zhruba 1,5 procenta. Příznaky útlumu zaznamenává zejména průmysl, kde aktivita pod tlakem recese v Evropě v květnu poprvé po šesti měsících klesla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK