Likvidátoři pojišťoven prohlédli přes třetinu povodňových škod

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Likvidátoři pojišťoven prohlédli více než třetinu škod, které jejich klientům způsobily počátkem června katastrofické povodně. V Praze či ve východních Čechách jich je již většina. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Pojišťovny v souvislosti s velkou vodou evidují přes 30.000 nahlášených pojistných událostí za více než čtyři miliardy Kč. Podle odhadu naroste objem škod na téměř devět miliard korun.

Česká pojišťovna měla k dnešnímu poledni nahlášených 15.407 škod za více než 1,2 miliardy korun. Více než třetinu nahlášených škod již technici pojišťovny prohlédli. Například v Praze je prohlédnuto přes 50 procent, ve východních Čechách přes 70 procent nahlášených škod. "ČP pracuje stále v kalamitním režimu, v terénu jsou stovky lidí, nejvíce v její moderní historii," uvedl mluvčí Tomáš Zavoral.

Allianz má přes 2500 záplavových pojistných událostí za více než 430 milionů korun. Třetinu škod má pojišťovna nejenom uzavřenou, ale i vyplacenou. "Záplavové škody vyřizujeme ve standardních časech, klienti, kteří se na nás obrátí, nečekají nijak dlouho. V pondělí nám navíc přijedou na výpomoc i mobilní technici ze Slovenska, takže je zřejmé, že i nadále vše poběží hladce," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Klienti Generali dosud nahlásili přes 2100 škod, které vyčíslili na 415 milionů korun. Velká voda zanechala největší spoušť na rodinných domech a domácnostech. Tyto škody tvoří až tři čtvrtiny všech povodňových škod. Likvidátoři pojišťovny vyřešili třetinu nahlášených škod. Vůbec nejvyšší škody způsobila velká voda na průmyslových objektech, upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Pojišťovně UNIQA bylo ve 13:00 nahlášeno celkem 690 škod na majetku v celkové odhadované hodnotě 177 milionů korun. UNIQA nadále počítá s celkovou tisícovkou škod za celkem 380 milionů korun. Průměrná hodnota škody na majetku občanů činí 56.000 Kč. Počet hlášených škod podle mluvčí pojišťovny Evy Svobodové postupně klesá. Ve čtvrtek byl už na úrovni jen několika desítek kusů. Naopak roste suma vyplacených záloh na pojistné plnění, podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK