Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v USA mírně zhoršila

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. června (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku v první polovině června mírně klesla, a sestoupila tak z nejvyšších hodnot za téměř šest let. Zhoršil se hlavně výhled dalšího vývoje zaměstnanosti a trhu s bydlením. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry klesl na 82,7 bodu z květnových 84,5 bodu. Analytici přitom očekávali, že index se udrží na květnové hodnotě, která byla nejvyšší od roku 2007. I přes pokles je však červnová hodnota druhá nejvyšší za osm měsíců, což ukazuje, že Američané svoji situaci ve dlouhodobém výhledu nevidí špatně.

Barometr současné ekonomické situace klesl o 5,9 bodu na 92,1 bodu. Ukazatel spotřebitelských očekávání naopak o 0,9 bodu vzrostl a dostal se na 76,7 bodu, což je nejvyšší údaj od listopadu.

Důvěra se zhoršila hlavně u domácností s nižšími příjmy, pro které jsou podle šéfa průzkumu Richarda Curtina celkové finanční vyhlídky méně příznivé, než u domácností s vyššími příjmy. Všichni spotřebitelé jsou však méně optimističtí ve výhledu vývoje pracovního trhu a čekají slabší růst cen domů.

Jako méně pravděpodobný spotřebitelé vidí i růst cen akcií. Americkým akciím se na počátku června příliš nedařilo kvůli obavám, že by centrální banka USA mohla začít omezovat svůj program podpory ekonomického růstu. Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 2,4 procenta. Tempo růstu zrychlilo z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku, nicméně zaostalo za očekáváním analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK