Ceny ropy vlivem obav z války v Sýrii výrazně vzrostly

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. června (ČTK) - Ceny ropy dnes kvůli sílícím obavám z eskalace napětí v Sýrii výrazně vzrostly a severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 106 dolarů za barel. Trh s ropou podpořily také údaje z americké ekonomiky, které ukázaly, že tlak na růst cen je v USA nadále spíše utlumený.

Cena Brentu v 15:50 SELČ stoupla o 1,35 dolaru na 106,30 dolaru za barel a za týden získává více než dvě procenta. Americká ropa WTI posílila o 1,20 USD na 97,90 dolaru a dostala se nejvýše za necelý měsíc.

Sýrie sice není klíčovou zemí pro těžbu ropy, investoři ale mají strach, že tamní občanská válka se přesune do dalších zemí Blízkého východu. Tedy do oblasti, která je globálním centrem těžby ropy. Prezident USA Barack Obama ve čtvrtek poprvé umožnil dodávky amerických zbraní syrským povstalcům v reakci na zprávu, že syrská vláda proti nim použila chemické zbraně.

Ropě pomohly údaje o vývoji výrobních cen v USA, které ukázaly, že inflační tlaky v největší světové ekonomice zůstávají slabé. To zmírňuje obavy z toho, že by centrální banka USA v brzké době začala omezovat opatření na podporu ekonomiky.

Nahoru tento týden tlačil ropu i slabý dolar, jehož kurz ráno vůči koši měn klesl na čtyřměsíční minimum. Slabý dolar zlevňuje nákupy ropy investorům, kteří kupují za jiné měny než americkou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 106,30 104,95 New York - Nymex WTI červenec 97,90 96,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK