MMF vyzval USA ke zrušení "špatně navržených" rozpočtových škrtů

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. června (ČTK) - Mezinárodní měnový fond dnes vyzval Spojené státy, aby zrušily rozsáhlé škrty ve federálním rozpočtu, které podle fondu letos budou vážnou brzdou ekonomického růstu. Ve svém výročním hodnocení stavu americké ekonomiky MMF zopakoval svůj předchozí odhad, že ekonomický růst v USA letos zpomalí na 1,9 procenta. Fond odhaduje, že pokud by země nespěchala s rozpočtovými škrty, byl by růst vyšší až o 1,75 procentního bodu.

Fond rovněž snížil odhad ekonomického růstu Spojených států na příští rok, a to na 2,7 procenta. Ve svém předchozím odhadu z letošního dubna MMF růst odhadoval na tři procenta. Loni americká ekonomika vykázala růst o 2,2 procenta.

Washington schválil plošné škrty výdajů federální vlády letos v březnu, protože se Kongres nedohodl na jiné alternativě.

"Snížení deficitu v roce 2013 bylo příliš rychlé a špatně navržené," uvádí se ve zprávě MMF. Podle fondu by tyto škrty měly být nahrazeny mixem oprávněných úspor a nových příjmů. Současné škrty výdajů na vzdělání, vědu a infrastrukturu mohou podle měnového fondu omezit růst ve střednědobém horizontu.

Státní dluh USA se má podle fondu dostat na vrchol v roce 2015, kdy by měl činit 110 procent HDP. Pak má začít klesat. Americké státní finance jsou však trvale neudržitelné kvůli stárnoucí populaci a vyšším výdajům na zdravotní péči, upozorňuje MMF.

Měnový fond rovněž doporučil centrální bance USA (Fed), aby pokračovala v programu nákupu dluhopisů nejméně do konce letošního roku. Fed by se však měl připravit i na jeho omezování v budoucnosti. Centrální banka v současnosti nakupuje měsíčně dluhopisy a další cenné papíry za 85 miliard USD (1,6 bilionu Kč). Cílem tohoto kroku je udržet úrokové sazby na velmi nízké úrovni a podpořit růst zaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK