Pražská burza v týdnu klesla o 3,14 pct, propadly se akcie NWR

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu výrazně oslabila. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 3,14 procenta na 927,4 bodu. Nejvíce se propadly akcie těžební společnosti NWR, naopak nejlépe si vedly akcie realitní skupiny Orco. Předchozí týden akcie stagnovaly.

"Uplynulý týden přetrvával ve znamení vysoké rozkolísanosti, která pramenila hlavně z obchodování v Japonsku. Současně neutichají spekulace o možném snížení měnové expanze v USA. Makroekonomické výsledky z Číny byly slabší, naopak data z USA spíše pozitivně překvapila. Americké a evropské akcie i přes čtvrteční a páteční růst skončily za celý týden v ztrátě kolem jednoho procenta," popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Elitní policejní jednotka Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedla ve středu večer a ve čtvrtek ráno nebývale razantní zatýkání politiků a vrcholných představitelů státní správy. "Prozatím budeme situaci sledovat s tím, že asi nejhorším scénářem by byly předčasné volby, což hodnotíme vzhledem k řádným volbám v příštím roce jen s malou pravděpodobností. Ovšem kromě mírného oslabení koruny, dluhopisové ani akciové trhy výrazně nereagovaly," upozornil.

Akcie NWR pokračovaly v dlouhodobém pádu a uzavřely na novém historickém minimu 28,5 Kč s týdenním poklesem o devět procent. Zaznamenaly tak nejhlubší propad na pražské burze v uplynulém týdnu. Ve středu NWR oznámila, že nebyla podepsána nová kolektivní smlouvy s odbory. Odložení mzdových úspor znamená podle Sklenáře neušetření plánovaných 15 milionů eur a narušení restrukturalizačního plánu pro letošní rok.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla realitní skupina Orco, která přidala 3,8 procenta na 57,50 Kč. Společnost rostla bez jasného impulzu a pouze dál pokračoval pohyb ceny v rozpětí 50 až 60 korun, který již trvá několik týdnů.

Klíčovou událostí příštího týdne bude středeční zasedání americké centrální banky Fed. Pozornost bude upřena na náznaky snižování nákupů dluhopisů, nebo naopak potvrzení současného tempa. "Z domácích zpráv významných faktorem zůstane politika, ovšem výraznější dopady na trhy nečekáme," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK