Japonský jen čtvrtý den po sobě posiluje k dolaru i k euru

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. června (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích ve světě posiluje k dolaru, a to už čtvrtým dnem po sobě. Dostal se tak na nejvyšší hodnotu od počátku dubna, kdy japonská centrální banka představila opatření na stimulaci ekonomického růstu. Nestabilita na trhu donutila některé investory rušit sázky na pokles jenu.

V 18:20 dolar vůči jenu ztrácel asi 1,4 procenta na 94,25 JPY. Euro k jenu vykazovalo pokles o 1,8 procenta na 125,60 JPY, zatímco dolar k euru si 0,4 procenta připisoval a byl na 1,3321 USD.

Japonskému jenu pomohla také nejnovější slabá statistika z USA, která zvyšuje zájem o bezpečnější investice, mezi které patří právě japonská měna. Důvěra amerických spotřebitelů v první polovině tohoto měsíce klesla z nejnižší hodnoty za téměř šest let, kde byla v dubnu. Výrobní inflace v květnu pak rostla rychleji, než se čekalo.

Devizový trh je v poslední době velmi rozkolísaný. Mohou za to spekulace, zda centrální banka USA (Fed) začne ještě v letošním roce omezovat svůj stimulační program. Nejbližší zasedání měnového výrobu Fedu se uskuteční 18. a 19. června a investoři čekají, že šéf Fedu Ben Bernanke vyjasní, jak dlouho chce Fed v současné politice pokračovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK