Americké akcie v poledne po statistice oslabily

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. června (ČTK) - Americké akcie během dopoledního obchodování oslabovaly, náladu na trhu mimo jiné ovlivnila zpráva o zhoršení důvěry v ekonomiku mezi americkými spotřebiteli. Ztrácely hlavně akcie finančních a energetických firem.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o půl procenta na 15.106 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,4 procenta na 1629 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq odepisoval 0,5 procenta na 3428 bodů.

Průzkum agentury Reuters a Michiganské univerzity ukázal, že důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku v první polovině června mírně klesla, a sestoupila tak z nejvyšších hodnot za téměř šest let. Zhoršil se hlavně výhled dalšího vývoje zaměstnanosti a trhu s bydlením.

Investoři jsou také nervózní kvůli nejistotě, jak brzy přední světové centrální banky začnou omezovat své programy na stimulaci ekonomiky. Trhy se nyní soustředí na zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které se uskuteční příští týden.

Investoři se domnívají, že by šéf Fedu Ben Bernanke mohl na schůzce naznačit, jak dlouho má Fed v úmyslu pokračovat ve svém současném programu na podporu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK