Francie souhlasí se zahájením obchodních rozhovorů mezi EU a USA

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk/Brusel 14. června (ČTK) - Francie dnes souhlasila, že podpoří Evropskou unii v jednání o volném obchodu se Spojenými státy. Umožní tak zahájení rozhovorů, jejichž výsledkem by mohla být největší zóna volného obchodu na světě.

Francouzská ministryně zahraničního obchodu Nicole Bricqová před časem pohrozila, že Francie by mohla blokovat rychlé zahájení rozhovorů, pokud nebudou respektovány její požadavky v oblasti kultury a zemědělství.

"Mandát pro rozhovory (o volném obchodu s USA) byl schválen," uvedla dnes Evropská komise. Ministři obchodu EU dospěli k dohodě po 12hodinovém jednání. Přijali požadavek Francie, aby rozhovory, které mají začít příští měsíc, prozatím nezahrnovaly internet, film, televizi a digitální služby, píše agentura Reuters.

Politici doufají, že dohoda o volném obchodu se Spojenými státy podpoří hospodářský růst i zaměstnanost. Podle odhadů Evropské komise by dohodla měla v Evropě vést ke vzniku 400.000 nových pracovních míst a zrychlení hospodářského růstu o půl procentního bodu.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK