Americké akcie v pátek klesly kvůli údajům o ekonomice

15.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. června (ČTK) - Americké akcie v pátek oslabily kvůli neuspokojivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Na trhu navíc přetrvávají obavy, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index se snížil o 0,7 procenta na 15.070,18 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,6 procenta na 1626,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil rovněž o 0,6 procenta na 3423,56 bodu. Za celý týden se Dow Jonesův index propadl o 1,2 procenta. Index S&P klesl o procento a Nasdaq se snížil o 1,2 procenta.

Za dnešním poklesem trhu stály zejména finanční tituly. Index S&P pro finanční sektor již ztratil téměř čtyři procenta ze čtyřletého maxima, na které se vyšplhal minulý měsíc.

Průzkum agentury Reuters a Michiganské univerzity ukázal, že důvěra amerických spotřebitelů v ekonomiku v první polovině června mírně klesla, a sestoupila tak z nejvyšších hodnot za téměř šest let. Zhoršil se hlavně výhled dalšího vývoje zaměstnanosti a trhu s bydlením.

Náladu na burze zasáhla rovněž zpráva Mezinárodního měnového fondu, podle které budou rozsáhlé škrty ve federálním rozpočtu vážnou brzdou hospodářského růstu Spojených států. Pozornost investorů se nyní soustředí na zasedání měnového výboru Fedu, které se uskuteční příští týden.

Na devizovém trhu prudce posiloval japonský jen, protože nejistota ohledně politiky centrálních bank snížila zájem investorů o rizikovější aktiva. V závěru pátečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči jenu klesla o 1,3 procenta na 125,89 JPY.

Dolar vůči jenu oslabil o 1,1 procenta na 94,34 JPY. Za celý týden si tak odepsal 3,3 procenta, což představuje jeho nejprudší týdenní propad vůči jenu od července 2009.

"Potvrzuje se, že japonský jen představuje pro investory bezpečné útočiště v období vrtkavosti na akciových trzích," uved analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK