ČSÍ: Ceny v zahraničním obchodě v dubnu dál rostly

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Ceny v zahraničním obchodě v dubnu meziročně dál rostly. U vyváženého zboží stouply mimo jiné kvůli oslabené koruně o 2,4 procenta a u dováženého o 0,8 procenta. Ceny se zvýšily i v porovnání s březnem, u vývozu o 0,4 procenta a u dovozu o 0,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční vývoj vývozních cen vedle oslabení kurzu koruny vůči euru a dolaru ovlivnilo zdražení strojů a dopravních prostředků o 3,6 procenta. Nahoru šly i ceny vyvážených potravin o 5,5 procenta nebo průmyslového spotřebního zboží o čtyři procenta. O 1,7 procenta ale zlevnila minerální paliva.

Vyšší ceny strojů a dopravních prostředků měly vliv i na vývoj dovozních cen, dovážené stroje proti loňskému dubnu zdražily o 2,8 procenta. Ceny potravin byly vyšší o 7,2 procenta, největší pokles cen statistici zaznamenali u minerálních paliv, a to o sedm procent.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, se v dubnu meziročně zvýšily na hodnotu 101,6 procenta. Meziměsíčně dosáhly hodnoty 100,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK