Temelín nastartoval reaktor 2. bloku a začne vyrábět elektřinu

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 17. června (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín v neděli odpoledne nastartovala reaktor druhého bloku. Odstávka, která začala letos 3. května, se dostala do fáze spouštění. Druhý blok by měl začít vyrábět elektřinu ve druhé polovině tohoto týdne. ČTK o tom informoval mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

"Všechny plánované práce odstávky, tedy celkem 10.000 činností, jsou dokončeny. Aktuálně probíhají fyzikální testy, kterými se ověřují parametry paliva při minimálním výkonu reaktoru. Jejich zvládnutí je podmínkou pro zvýšení výkonu reaktoru na 30 procent, kde následují další kontroly paliva a vyvažuje se turbína. Vyrábět elektřinu blok začíná při padesátiprocentním výkonu reaktoru," uvedl Sviták.

Při plánované pravidelné odstávce pracovníci elektrárny vyměnili čtvrtinu paliva v reaktoru. První blok jaderné elektrárny bude odstaven na 49 dní kvůli výměně paliva od 13. července.

Elektrárna Temelín vyrobila od začátku roku 7,019 miliard kilowatthodin elektřiny. Letos má v plánu do energetické sítě dodat 15,388 miliard kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK