Letečtí giganti Boeing a Airbus zahájili u Paříže boj o zakázky

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. června (ČTK) - Globální letečtí giganti Boeing a Airbus se po dnešním zahájení 50. ročníku mezinárodního aerosalonu u Paříže vrhli do každoročního souboje o zakázky. Airbus dopoledne oznámil objednávku na svá menší letadla A320neo od americké leasingové společnosti ILFC v hodnotě pěti miliard dolarů (97 miliard Kč). Boeing zase potvrdil zakázku od britské cestovní kanceláře TUI Travel na konkurenční své stroje 737 MAX za více než šest miliard dolarů (více než 116 miliard Kč).

ILFC si nově objednala 50 letounů A320neo a zvýšila celkovou zakázku na tyto stroje na 150. "Zaznamenali jsme značný zájem trhu o letadla neo, takže jsme si přišli pro další," řekl šéf ILFC Henri Courpron, jehož citovala agentura Reuters. Dodávky by se měly uskutečnit v letech 2015 až 2020, dodal.

ILFC je předním světovým poskytovatelem leasingu na letadla. Loni v prosinci jej od americké pojišťovací skupiny AIG za zhruba 4,8 miliardy dolarů koupilo konsorcium čínských finančních společností.

Největší světový pořadatel zájezdů TUI Travel potvrdil minulý měsíc oznámenou zakázku u Boeingu na 60 letounů modelu 737 MAX a rovněž opci na nákup dalších 90. Celková cena za 60 letadel bude 6,1 miliardy dolarů, což je "podstatná sleva proti katalogové ceně". Stroj 737 MAX je nejnovějším letadlem Boeingu s úzkým trupem a je přímým konkurentem úspěšného letadla Airbus A320neo.

Pozornost aerosalonu se z hlediska zakázek bude zaměřovat hlavně na bitvu mezi nejnovějšími vlajkovými "loděmi" obou společností. Zatímco Boeing se bude snažit ukázat, že zájem o jeho úsporné velké stroje 787 Dreamliner navzdory letošním problémům s bateriemi neopadl, Airbus bude chtít využít potíží svého konkurenta k tomu, aby nasbíral zakázky na model A350, což je jeho odpověď na dreamlinery. Nové letadlo Airbusu poprvé vzlétlo v pátek.

Akce na letišti Le Bourget u Paříže se každoročně střídá v pořádání největší světové letecké přehlídky s Farnborough u Londýna. Letošní ročník aerosalonu se u Paříže koná do 23. června a první čtyři dny jsou vyhrazeny prezentacím, oznamování novinek a nových zakázek. Na poslední výstavě v Le Bourget před dvěma lety získali oba největší světoví výrobci letadel objednávky za zhruba 94 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK