Nečasova demise ekonomiku podle analytiků zatím nepoškozuje

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - I když politické nejistoty většinou ekonomice nesvědčí, neměla by současná vládní krize tuzemskou ekonomiku příliš poškodit. Shodují se na tom analytici dnes oslovení ČTK. Zároveň upozornili, že i aktuální reakce finančních trhů na dnešní ohlášenou demisi premiéra Petra Nečase (ODS) je minimální.

 

"Ať již dojde k jakémukoliv řešení, je vcelku jasné, že změna vlády se v hospodářské politice projeví v krátkém období minimálně," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák. "Zkušenost z předchozích politických krizí naznačuje, že nebude-li tato krize trvat měsíce, neměla by ekonomika příliš utrpět," uvedl i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Čermák upozornil, že například i opozice chce, aby současná vláda dotáhla práce v oblasti povodňových škod. Stejně tak i základní parametry státního rozpočtu na příští rok musí být vypracována v horizontu týdnů. "To znamená, že to bude stejně rozpočet s rukopisem odcházející Nečasovy vlády. I z tohoto důvodu by české trhy měly zůstat v klidu a soustředit se (jako téměř vždy) na dění na globálních trzích," uvedl Čermák.

Navíc podle Sobíška se během léta zásadní změny v ekonomické politice stejně neuskuteční. "Patrně nejdůležitější otázkou z hlediska ekonomiky nyní bude, jaká vláda převezme odpovědnost za přípravu státního rozpočtu na 2014. Ani s touto otázkou ale česká ekonomika nestojí a nepadá, protože v přípravě státního rozpočtu má vláda poměrně málo stupňů volnosti," dodal.

Případný vliv na vývoj kurzu koruny nebo ceny českých dluhopisů by mohl být krátkodobě negativní, ale pokud k němu vůbec dojde, bude podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pravděpodobně velmi slabý.

"Reakce finanční trhů na aktuální dění v české politice je prozatím minimální. Kurz koruny na začátku týdne mírně oslabuje, dluhopisy a akcie ale spíše reflektují dění na okolních trzích, případně domácí ekonomické faktory," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Dopad aktuální politické kauzy na hospodářskou politiku a ekonomiku bude záviset podle Marka na jejím dalším vývoji. "Před námi jsou tři možnosti: pokračování současné vládní koalice s jiným premiérem, případně obměněným složením vlády, úřednická vláda a předčasné volby," upozornil.

První varianta - pokračování vládní koalice - představuje podle Marka nejmenší změnu v kurzu hospodářské politiky. Varianta úřednické vlády z krátkodobého pohledu znamená udržovací politiku a úvahy o předčasných volbách okamžitě vedou k úvahám o pravděpodobném výsledku voleb a podobě hospodářské politiky po volbách. "Aktuálně se zdá, že by výsledkem předčasných voleb mohl být levicový kabinet, s nímž by mohlo být spojováno riziko uvolnění rozpočtové disciplíny," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK