Ceny ropy kvůli obavám z konfliktu v Sýrii opět rostly

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. června (ČTK) - Světové ceny ropy vstoupily do nového týdne růstem, k němuž podobně jako v pátek přispěly sílící obavy z eskalace konfliktu v Sýrii. Obavy však pomohlo zmírnit vítězství umírněného duchovního Hasana Rúháního v pátečních prezidentských volbách v Íránu i znepokojení z rostoucích zásob ropy a také předpovědi pouze slabé globální poptávky po ropě.

Cena Brentu v 17:22 SELČ stoupla o deset centů na 106,03 dolaru za barel. Americká ropa West Texas Intermediate (WTI) posílila o 18 centů na 98,03 dolaru. Během obchodování přitom vystoupila až na 98,74 USD, tedy nejvyšší hodnotu od září.

"Ropa je v současnosti tlačena vzhůru především geopoliticky," řekl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. Rozhodnutí Spojených států dodávat zbraně protivládním povstalcům v Sýrii podle něj hrozí tím, že se občanská válka v Sýrii přemění v zástupnou válku mezi světovými velmocemi vzhledem k tomu, že Rusko poskytuje vojenskou podporu syrskému režimu.

Sýrie není klíčovou zemí pro těžbu ropy. Investoři ale mají strach, že tamní konflikt se přesune do dalších zemí Blízkého východu. Oblast je globálním centrem těžby ropy. Trhy čekají také na výsledek nadcházejícího dvoudenního zasedání americké centrální banky, které by mohlo vnést více světla do toho, jak a kdy banka omezí svůj program na podporu americké ekonomiky.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 106,03 105,93 New York - Nymex WTI červenec 98,03 97,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK