Dolar díky oživení na světových burzách stoupl k jenu

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. června (ČTK) - Dolar dnes poprvé po pěti obchodních seancích rostl k jenu. Americkou měnu podpořil růst na akciových trzích po celém světě. Investoři očekávají, že americká centrální banka (Fed) v závěru svého dvoudenního zasedání ve středu ponechá svá opatření na podporu americké ekonomiky.

Spekulace, že Fed začne svůj stimulační program omezovat, vedly minulý týden na světových burzách k výprodeji. Jen přitom posiloval k dolaru a zaznamenal tak nejlepší týdenní zisk za skoro čtyři roky.

Možné oznámení Fedu, že bude pokračovat ve své podpůrné měnové politice, by mohlo podpořit investory k nákupům aktiv s větší mírou rizika a znamenat větší tlak na jen. Japonskou měnu investoři v době vyšší nejistoty obvykle vnímají jako bezpečnou investici. Během dneška oživovala japonská burza, rostly také evropské a v polovině tamního obchodování i akciové trhy.

Dolar kolem 18:00 SELČ k jenu stoupl o 0,9 procenta na 94,91 JPY. Japonská měna oslabila i k dalším měnám včetně eura, které posílilo o 0,8 procenta na 126,54 JPY. K dolaru euro kleslo o 0,1 procenta na 1,3330 USD, tedy nedaleko nejvyšší hodnoty za tři a půl měsíce, které dosáhlo ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK