MMF schválil uvolnění 1,27 miliardy USD pro Irsko

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. června (ČTK) - Irsko plní podmínky záchranného programu a Mezinárodní měnový fond proto uvolní zemi další peníze ze záchranného úvěru. Celkem Irsko od MMF obdrží 1,27 miliardy USD (24,3 miliardy Kč), uvádí se v dnešním prohlášení fondu.

MMF upozornil, že irská ekonomika loni již druhým rokem za sebou mírně vzrostla. Zaměstnanost v prvním čtvrtletí se pak meziročně zvýšila o jedno procento.

Irsko se v listopadu 2010 dohodlo s Evropskou unií a MMF na záchranném úvěru ve výši 85 miliard eur (2,2 bilionu Kč). MMF uvolnil již desátou splátku a Irsko od fondu obdrželo již celkem 27,79 miliardy USD. Aby peníze z úvěru Irsko získalo, musí plnit stanovené podmínky, upozornila agentura Reuters.

Irsko se po Řecku stalo druhou zemí eurozóny, která musela požádat o zahraniční finanční pomoc. Problémy Irska způsobil krach realitní bubliny, který vyvolal těžkou bankovní krizi. Sanace bank vedla k neúnosným rozpočtovým deficitům a prudkému růstu státního dluhu. Irský záchranný program má skončit letos a zemi se již podařilo vrátit na dluhopisové trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK