Lego letos začne s rozšířením továrny v Kladně, přijme 800 lidí

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 18. června (ČTK) - Dánská společnost Lego rozšíří továrnu v Kladně o dalších 48.000 metrů čtverečních a zvýší výrobní kapacitu o 30 procent. Investice by mohla dosáhnout až 1,4 miliardy korun. V nových provozech by postupně mělo najít práci kolem 800 lidí. Třetí největší světový výrobce hraček chce s výstavbou začít letos na podzim. První nové provozy budou otevřeny příští rok a další v roce 2015. Novinářům to dnes řekl prezident kladenského Lega Carsten Rasmussen.

Podle Rasmussena společnosti šest let po sobě rostou tržby a rozšíření kladenské továrny by mělo zajistit další růst. Dalším důvodem je podle něj to, že se závod nachází v blízkosti hlavních prodejních trhů. Nové provozy vzniknou v části průmyslové zóny, kde dříve vyráběla počítačové a telekomunikační komponenty kanadská firma Celestica, od které Lego areál koupilo.

Projekt počítá s výstavbou tří výrobních hal nebo automatického skladu a naváže na loňské rozšíření továrny o čtyři výrobní haly za více než 1,2 miliardy korun. Dále se počítá se vznikem zeleně, kde budou různé odpočinkové a sportovní aktivity pro zaměstnance, nebo s obchodem a malým muzeem o historii značky.

Lego patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. V Kladně funguje od roku 2000 a v současnosti zaměstnává kolem 1700 lidí. Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Na světě ji proslavily stavebnice z umělohmotných kostiček. Kromě továren v ČR a Dánsku společnost hračky pro evropský trh vyrábí také v Maďarsku.

Matěj Říha dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK