Důvěra v německou ekonomiku se v červnu opět zlepšila

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 18. června (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červnu podruhé za sebou zlepšila. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil německý institut ZEW. Údaje naznačují, že největší evropská ekonomika je na cestě k mírnému oživení po slabém výkonu koncem loňského a začátkem letošního roku.

Index ekonomické nálady se v červnu zvýšil na 38,5 bodu z květnových 36,4 bodu. Překonal tak očekávání ekonomů, kteří podle agentury Reuters počítali s nárůstem na 38,1 bodu.

"Finanční odborníci potvrdili svůj názor, že německá ekonomika ve druhé polovině letošního roku nabere tempo," uvedl prezident institutu Clemens Fuest. "Výsledky posledního průzkumu nicméně naznačují, že zlepšování ekonomiky bude celkem pomalé," dodal.

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vykázala proti předešlým třem měsícům nárůst o 0,1 procenta. Těsně se tak vyhnula recesi, neboť v posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt o 0,7 procenta klesl. Recese je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

"Červnový růst indexu ZEW potvrzuje předchozí údaje, které ukazují na zrychlování tempa růstu německé ekonomiky," uvedl analytik James Howat ze společnosti Capital Economics.

Výzkumný institut RWI dnes nicméně snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,4 procenta z dříve předpokládaných 0,6 procenta. Výhled růstu na příští rok zhoršil také o 0,2 procentního bodu, a to na 1,9 procenta. Hlavním motorem ekonomiky bude podle RWI soukromá spotřeba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK