Švýcarští poslanci blokují dohodu s USA k daňovým únikům

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 18. června (ČTK) - Švýcarští poslanci dnes valnou většinou hlasů odmítli plánovanou naléhavou debatu o návrhu zákona, který má uvést v život dohodu se Spojenými státy ohledně daňových úniků. O konečném osudu příslušného zákona, bez něhož hrozí Bernu konflikt s Washingtonem a švýcarským bankám soudní stíhání od amerických úřadů, se tak rozhodne až v příštích dnech.

Zákon nazvaný Lex USA je podmínkou pro platnost již dříve uzavřené švýcarsko-americké dohody, která má zamezit tomu, aby američtí majitelé bankovních kont ve Švýcarsku mohli dál zatajovat majetek uložený ve švýcarských bankách. Podle Washingtonu to vede k daňových únikům, které Američané již nehodlají tolerovat.

Vládní návrh zákona schválila minulý týden horní komora. Po dnešním zamítavém postoji v dolní komoře se textem budou opět zabývat senátoři, a to zřejmě už ve středu. Nejspíš ho opět odsouhlasí a předají poslancům. Pokud dolní komora koncem týdne znovu odmítne o zákonu jednat, bude s ním podle agentury Reuters konec.

"Existuje vážná hrozba eskalace (napětí mezi USA a Švýcarskem). Plánují se žaloby (ze strany USA)," varovala zákonodárce švýcarská ministryně financí Eveline Widmerová-Schlumpfová.

Odpůrci v řadách zákonodárců mají především výhrady kvůli požadovanému oslabení tradičního bankovního tajemství švýcarských bank. Podle dohody Bernu s Washingtonem by banky musely předkládat americkým úřadům více informací o účtech, které u nich mají občané USA.

Americké úřady již vypracovaly "černý seznam" švýcarských bank. "Žaloby jsou připravené na pět bank a stačí je (Spojeným státům) jen aktivovat," uvedl v neděli švýcarský tisk. Americká justice podle něj zkoumá počínání celkem 14 švýcarských bank.

Bankovní tajemství ve Švýcarsku i jinde ve světě se během nynější finanční krize stalo terčem kritiky, když se vlády mnoha krizí dotčených zemí zaměřily na boj proti daňovým únikům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK