Hongkong vyšetřuje HSBC a další kvůli místní úrokové sazbě

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 18. června (ČTK) - Hongkong začal kvůli podezření na manipulaci s místní referenční úrokovou sazbou HIBOR vyšetřovat po švýcarském finančním ústavu UBS i britskou HSBC a další mezinárodní banky. Sdělil to dnes Hongkongský měnový úřad (HKMA), který plní roli místní centrální banky. Vyšetřování v Hongkongu navazuje na loňské případy manipulace s londýnskou globálně používanou sazbou LIBOR.

Úřad HKMA loni v prosinci oznámil, že vyšetřuje UBS kvůli možným nesrovnalostem v souvislosti se sazbami, které banka úřadu nahlašuje. Sazba HIBOR pro každý den vzniká ze sazeb, které hlásí úřadu velké banky působící v Hongongu.

HSBC agentuře Reuters sdělila, že tyto věci nemůže komentovat. Ve své březnové výroční zprávě konstatovala, že se kvůli podezření na manipulaci s referenčními sazbami stala terčem vyšetřování regulačních úřadů ve Velké Británii, USA, Kanadě, Evropské unii, Švýcarsku a v Asii. Minulý týden měnový úřad v Singapuru oznámil, že obchodníci z 20 bank včetně HSBC se snažili ovlivnit klíčovou sazbu na singapurském trhu.

Sazby LIBOR a ostatní referenční sazby jsou klíčovými indikátory pro většinu úrokových sazeb v obchodním styku. Vyšetřování v USA a v Evropě ukázalo, že velké světové banky v letech kolem finanční krize systematicky a s mlčenlivým souhlasem vlád a centrálních bank předkládaly data pro výpočet sazby LIBOR na nižších úrovních, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby v době finanční paniky předešly problémům. HSBC, UBS a další kvůli tomu dostaly pokuty v částkách stovek milionů dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK