O některé zestátněné španělské banky se začali zajímat kupci

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Santander (Španělsko) 18. června (ČTK) - O některé španělské banky zestátněné v důsledku finanční krize se začínají zajímat potenciální kupci. Uvedl to dnes španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Upozornil také, že banky si budou muset vytvořit dodatečné rezervy na úvěrové ztráty, a to v objemu až deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč), aby splnily nová pravidla pro refinancování půjček.

Největší španělskou státní bankou je společnost Bankia. Španělská vláda nicméně vlastní i banky Catalunya Banc a NCG Banco. Podle ministra se objevily známky zájmu o tyto dvě banky a vláda je připravena prozkoumat nabídky na jejich převzetí.

Předchozí pokusy o prodej společnosti Catalunya Banc ztroskotaly. Zájemci totiž požadovali, aby banka dostala další státní pomoc, upozornila agentura Reuters.

Španělská centrální banka dnes oznámila, že podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v portfoliích španělských bank v dubnu vystoupil na 10,9 procenta, zatímco v březnu činil 10,5 procenta. Španělský bankovní sektor je jednou z hlavních příčin potíží, do nichž se španělská ekonomika za krize dostala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK