MMF vyzval Rusko k urychlení hospodářských reforem

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. června (ČTK) - Ruská vláda by měla urychlit hospodářské reformy směřující k diverzifikaci ekonomiky, a současně udržet pod kontrolou rozpočtové výdaje. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF) po skončení každoroční mise v Moskvě.

Ruský statistický úřad tento týden potvrdil, že hrubý domácí produkt Ruska v prvním čtvrtletí vzrostl pouze o 1,6 procenta. To je nejpomalejším tempem od konce roku 2009. MMF předpokládá, že v letošním roce hospodářský růst zpomalí na 2,5 procenta z loňských 3,4 procenta.

"K využití potenciálu ruské ekonomiky ve střednědobém výhledu a ke snížení její zranitelnosti jsou zapotřebí ambiciózní reformy hospodářské politiky," uvedl měnový fond. "Růst se v příštím desetiletí bude muset opírat o zvýšenou efektivitu a produktivní investice. To vyžaduje zachovat stabilní makroekonomické podmínky, posílit instituce a zajistit strukturální reformy," dodal fond.

Ministr hospodářského rozvoje Andrej Belousov již v dubnu varoval, že ruská ekonomika by do letošního podzimu mohla sklouznout do recese. Dodal, že vláda zřejmě bude muset zavést opatření na podporu hospodářského růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK