MZe zrušilo tendr na obnovu kladrubského hřebčína,vypíše nový

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Výběrové řízení na obnovu kladrubského hřebčína za 300 milionů korun bylo zrušeno, informovalo dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Úřad začíná připravovat nový tendr, který bude vypsán co nejdříve v letošním roce, aby chátrající hřebčín nepřišel o peníze z evropských fondů. Zakázku vyšetřuje policie, několik manažerů soutěžících firem skončilo od začátku června ve vazbě.

"Důvodem zrušení je špatné světlo, které na toto výběrové řízení vrhá současné policejní vyšetřování firem, které o zakázku na rekonstrukci hřebčína usilovaly," uvedlo dnes ministerstvo, které zakázku zrušilo po dohodě s ministerstvy kultury a pro místní rozvoj a za vědomí ministerstva financí.

Podle posledních informací Vrchního státního zastupitelství v Praze a Okresního soudu v Pardubicích bylo v případu dosud obviněno devět lidí. Osm z nich soud do vazby, aby neovlivňovali vyšetřování. Dotyční byli začátkem měsíce po rozsáhlé razii na východě Čech i Praze obviněni ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.

MZe se dnes zároveň ohradilo proti tvrzením některých médií, podle něhož měli v policejní vazbě v souvislosti s kauzou skončit i někteří jeho zaměstnanci. "Podle informací MZe nebyl nikdo z úředníků ministerstva ani obviněn," stojí v dnešní tiskové zprávě úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK