Dolar kvůli spekulacím kolem Fedu rostl k jenu i k euru

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu rostl k euru, k jenu i dalším velkým měnám kvůli spekulacím, že americká centrální banka (Fed) by mohla naznačit kroky vedoucí k omezení své podpůrné měnové politiky.

Deník Financial Times v pondělí napsal, že Fed pravděpodobně naznačí blízkost kroku k omezení měnového programu, kterým chce podpořit americkou ekonomiku.

Nejistota ohledně další činnosti Fedu minulý týden způsobila výprodej na světových burzách a přiměla investory uchýlit se k nákupům japonské měny, kterou v nejisté době vnímají jako bezpečnou investici. Šéf Fedu Ben Bernanke by měl případné novinky v měnové politice banky oznámit ve středu. Podle analytiků bude chtít zmírnit nejistotu na trzích.

Americká měna dnes k jenu stoupla o více než procento na 95,54 JPY. Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3358 USD. Během dne se dostalo až na čtyřměsíční maximum 1,3399 USD poté, co německý institutu ZEW informoval, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červnu podruhé za sebou zlepšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK