Ceny ropy rostou, podpořily je údaje z USA

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně rostou a severomořská Brent se usadila nad 106 dolary za barel. Ropný trh podpořily příznivé údaje z americké ekonomiky a mezi investory ustoupila nervozita ze středečního výsledků dvoudenního zasedání americké centrální banky.

Cena Brentu v 16:11 SELČ stoupla o více než půl dolaru mírně nad 106 dolarů za barel a přiblížila se k pondělnímu maximu od počátku dubna na 106,67 USD, z nějž později klesla. Americká lehká ropa WTI posílila o třetinu dolaru na zhruba 98,10 dolaru.

Trh smazal počáteční ztráty díky údajům z USA. Náladu na něm zlepšil obnovený růst spotřebitelských cen a dobrá zpráva z amerického trhu bydlení. Na trhu se také zmírnily obavy z toho, že by Fed ve středu naznačil, že začne ustupovat od svých opatření na podporu ekonomiky.

Investoři nadále pozorně sledují vývoj kolem občanské války v Sýrii a její mezinárodní dopady. Obávají se, že eskalace války by mohla ohrozit sousední země v regionu, který je klíčovým světovým dodavatelem ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 106,02 105,47 New York - Nymex WTI červenec 98,10 97,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK