Po šesti ztrátách pražská burza zásluhou ČEZ nepatrně vzrostla

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Pražská burza na pozadí hledání nového premiéra dnes stagnovala, ukončila tak předchozí šestidenní pokles. Hlavní index PX vzrostl o nepatrných 0,04 procenta na 924,79 bodu. K růstu burzu táhly akcie energetické firmy ČEZ, výrazně naopak ztrácely cenné papíry Komerční banky a telekomunikačního operátora Telefónica. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

"Stejně jako včera byl hlavním hybatelem ČEZ. Akcie energetického gigantu posílily o více než 20 korun za akcii a zcela vymazaly včerejší propad," popsal obchodování Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Martin Oliva z Patria Direct upozornil, že akcie mohlo podpořit to, že ve čtvrtek se s nimi bude naposledy obchodovat s nárokem na dividendu.

Cenné papíry ČEZ přidaly 4,14 procenta na 520,80 koruny. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes projekt dostavby Jaderné elektrárny Temelín sice označil za prioritu společnosti, ale zároveň si jen těžko dokáže představit finální rozhodnutí o dostavbě bez jasného postoje vlády. Vyjednávání o nové vládě tak podle Olivy pro ČEZ, který s dosavadní vládou vyjednával garance pro výkupní ceny elektřiny z plánovaných nových dvou bloků Temelína, znamená nejistotu.

Nejvýrazněji dnes ztrácely akcie Komerční banky, klesly o 3,27 procenta na 3517 korun. Telefónica oslabila o 2,87 procenta na 288 korun, ráno přitom rostla až na 302 korun. Z velkých emisí víc než půlprocentní ztrátu na 29,20 koruny utrpěly cenné papíry těžební společnosti NWR, Erste Bank naopak posílila o devět desetin procenta na 619,90 koruny.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze byl dnes na úrovni průměru za poslední rok, uzavřeny byly transakce za zhruba 725 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK