Americké akcie dál rostou, trh čeká na Fed

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál rostly. Trh podpořily příznivé údaje z ekonomiky a přesvědčení investorů, že centrální banka (Fed) zatím nepřikročí k omezování měnové stimulace ekonomiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vzrostl o 0,7 procenta na 15.288 bodů. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,6 procenta na 1649 bodů a index trhu Nasdaq byl kolem 3475 bodů s přírůstkem 0,7 procenta.

Wall Street podpořila zejména zpráva o růstu počtu zahájených staveb obytných domů. Pomohly také údaje o obnoveném růstu spotřebitelských cen, protože to vyhovuje Fedu, který měl v poslední době obavy z nebezpečného poklesu inflace.

Fed dnes začíná dvoudenní zasedání měnového výboru a trhy sledují, zda ve středu nenaznačí, že začne v dohledné době snižovat nákupy dluhopisů. Spekulace na toto téma srážely trh od konce května, kdy to naznačil šéf Fedu Ben Bernanke.

"Na tomto zasedání nic neudělají a myslím, že nové údaje tento postoj podporují," řekl agentuře Reuters Todd Salamone z firmy Schaeffer's Investment Research. "Dokud ve středu nevyjde prohlášení, zůstaneme ve střehu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK