Státy G8 slíbily podpořit růst a bojovat proti daňovým únikům

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Belfast 18. června (ČTK) - Podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, ale také snahu o větší transparentnost při odvádění daní především ze strany nadnárodních společností slíbily hlavy států G8 v závěru dvoudenního summitu v Severním Irsku. Oživení globální ekonomiky, jejíž vyhlídky podle nich zůstávají slabé, chtějí zajistit další podporou poptávky a stabilizací veřejných financí.

K oživení hospodářskému růstu by ale měla dál přispívat i měnová politika centrálních bank, které by se měly snažit také o zajištění cenové stability v domácí ekonomice. Právě role centrálních bank měla být podle očekávání jedním z hlavních témat summitu, když se téma dostalo do centra pozornosti na finančních trzích, mimo jiné i kvůli chystaným změnám v měnové politice v USA.

Nastartovat růst by podle států G8 mohlo pomoci také odstranění obchodních bariér a nadměrné byrokracie. Příkladem má být plánovaná dohoda o zóně volného obchodu mezi USA a Evropskou unií. Zahájení obchodních jednání, jejichž výsledkem by mohla být největší zóna volného obchodu na světě, evropští a američtí lídři slavnostně oznámili v pondělí na okraj summitu.

V boji proti daňovým únikům lídři G8 podporují zavedení celosvětového systému sdílení údajů mezi daňovými úřady. Společnosti by podle nich měly být nuceny odvádět daně z příjmů tam, kde tyto příjmy vznikly. Úřady by prý také měly získat přístup k údajům o vlastnické struktuře společností.

Lídři zemí G8 se však vyjádřili i ke společnostem, které se zabývají těžbou surovin. Ty by podle nich měly vládám poskytovat přehled o svých platbách, aby se především v zemích s rozvíjejícími se ekonomikami zabránilo tomu, že z nerostného bohatství budou mít užitek jen politická elita a zahraniční koncerny.

Kromě toho státy G8 slíbily pokračovat v boji proti světové chudobě. S konkrétními novými přísliby pomoci ale podle agentury DPA nepřišly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK