Americké akcie opět posílily, trh čeká na vyjádření Fedu

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily druhý den po sobě. Investoři sázejí na to, že centrální banka (Fed) po dvoudenním zasedání nenaznačí, že by v dohledné době mohla přistoupit k omezování své stimulace ekonomiky. Trh podpořily také příznivé údaje z americké ekonomiky.

Dow Jonesův index v závěru vzrostl o 0,91 procenta na 15.318,23 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,78 procenta na 1651,80 bodu. Index trhu Nasdaq získal 0,87 procenta a skončil na 3482,18 bodu.

Fed v úterý zahájil dvoudenní zasedání svého měnového výboru a trhy čekají, zda dnes nenaznačí, že by v dohledné době mohl začít snižovat nákupy dluhopisů. Spekulace na toto téma srážely trh od konce května, kdy to naznačil šéf Fedu Ben Bernanke. Investoři doufají že Fed dnes jeho vyjádření zmírní.

Wall Street podpořila také zpráva o růstu počtu zahájených staveb obytných domů. Pomohly také údaje o obnoveném růstu spotřebitelských cen, protože to vyhovuje Fedu, který měl v poslední době obavy z nebezpečného poklesu inflace.

Na devizovém trhu americký dolar pokračoval v růstu vůči japonskému jenu a ovlivnily jej spekulace, že Fed by dnes mohl naznačit možnost brzkého omezování své podpůrné měnové politiky. Euro vystoupilo k dolaru na čtyřměsíční maximum s podporou zprávy německého institutu ZEW, podle níž důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v červnu zlepšila druhý měsíc za sebou.

Americká měna k jenu stoupla nakonec o jedno procento na 95,43 JPY a oživila ze čtvrtečního dvouměsíčního minima 93,78 JPY. Euro k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3396 USD a během dne se dostalo až na čtyřměsíční maximum 1,3415 USD. Vůči jenu evropská měna vzrostla o 1,1 procenta na 127,77 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK