Řecko údajně prodá plynovody DESFA Ázerbájdžánu

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 19. června (ČTK) - Řecká vláda se na prodeji svého dvoutřetinového podílu v řeckém provozovateli plynovodů DESFA dohodne s ázerbájdžánskou státní společností SOCAR. Dohoda už je prakticky uzavřena poté, co ázerbájdžánský státní podnik SOCAR zvýšil svou nabídku na 400 milionů eur (10,3 miliardy Kč). Agentuře Reuters to sdělil informovaný činitel řecké vlády.

"Agentura pro privatizaci je velmi ráda, dohoda je hotová," řekl nejmenovaný činitel a dodal, že agentura může prodej schválit už ve čtvrtek. Vláda stanovila na prodej 66 procent DESFA minimální limit 330 milionů eur.

Řecký stát má v DESFA 31 procent a dalších 35 má státní rafinerská společnost Hellenic Petroleum. SOCAR zůstala jediným uchazečem o DESFA poté, co se z tendru stáhla ruská Sintěz a česko-řecká skupina PPF-Terna.

Řecko musí získat z privatizace podle dohody s věřiteli do konce roku 2,6 miliardy eur (66,7 miliardy Kč), po nedávném krachu prodeje plynárenské společnosti DEPA je ale zřejmé, že se mu to nepodaří. DESFA je dceřinou firmou DEPA a nebylo jasné, zda jeho privatizace bude moci bez prodeje podílu v DEPA pokračovat.

SOCAR chce dodávat plyn do Řecka přes Turecko ze svého rozsáhlého pole plynu Šach Denitz. Atény doufají, že dohoda o koupi plynovodů posílí naděje projektu plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP) na získání přepravy plynu z Ázerbájdžánu do západní Evropy. TAP je konkurentem projektu Nabucco. SOCAR má také na distribuci plynu v Řecku podíl 17 procent a chce jej zvýšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK