MF: ČR se blíží dohodě s Ruskem ohledně vypořádání dluhu

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Česká republika chystá dohodu s Ruskem na vypořádání dluhu z minulosti. V současnosti je příslušný materiál v připomínkovém řízení, následně bude předložen ke schválení vládě. Na dotaz ČTK to dnes řeklo ministerstvo financí. Rusko dluží z minulosti Česku zhruba osm milionů dolarů (cca 154 milionů korun).

Ruské ministerstvo financí v úterý oznámilo, že v květnu umořilo starý sovětský dluh vůči Slovensku. Do konce roku chce stejně naložit s dluhem vůči České republice.

"Konečná částka dluhu a příslušný procentní podíl, který bude zaplacen ve prospěch České republiky, bude přepočten ke dni podpisu příslušného dodatku k mezivládní smlouvě s Ruskou federací," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V roční souhrnné zprávě o stavu a vývoji zahraničních pohledávek MF uvedlo, že ruská strana v souladu s uzavřenou dohodou splácí úroky ze splátek po datu splatnosti. Zároveň úřad uvádí, že před rokem na jednáních s ruskou stranou byla zmíněna možnost přímé platby zůstatku zadluženosti při určité slevě.

Podle platných smluv mezi Českem a Ruskem je zadluženost možno řešit pouze formou dodávek zboží, a to postupně do roku 2020. Dřívější splátky podle smlouvy podléhají stanovenému koeficientu. "V červenci 2012 byl proto na ruské ministerstvo financí zaslán dopis s návrhem nadále jednat o variantě přímé platby zůstatku zadluženosti," uvádí materiál.

Dluh, který vznikl při obchodní výměně mezi Sovětským svazem a tehdejším ČSSR, Rusko převzalo jako nástupnický stát. Pohledávky po rozpadu Československa převzaly Slovensko a Česko.

Kromě Slovenska vyrovnalo Rusko v květnu i dluh vůči Srbsku, a to ve výši necelých 290 milionů dolarů. Do konce roku se Moskva chce vyrovnat kromě Česka s Finskem a Černou Horou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK