Řecko chce brzy dokončit prodej, který umožní privatizaci OPAP

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 19. června (ČTK) - Řecko hodlá do konce měsíce prodat loterijní licenci a uvolnit tak cestu k privatizaci sázkového monopolu OPAP. V něm má třetinový podíl koupit česko-řecká investiční skupina Emma Delta, jejímž členem je český investor Jiří Šmejc. Agentuře Reuters to dnes sdělil činitel řeckého státního privatizačního fondu.

Řecko počátkem května sjednalo se skupinou Emma Delta dohodu o prodeji třetinového podílu v OPAP za 652 milionů eur (16,7 miliardy Kč). Jde o první velkou privatizaci, které po Aténách požadují mezinárodní věřitelé v rámci svého záchranného programu. Prodej OPAP ale podle Reuters ohrožují odklady v prodeji 12leté státní loterijní licence konsorciu, v jehož čele stojí OPAP.

"Tento obchod (ohledně státní loterie) chceme dokončit do konce měsíce," řekl Reuters výkonný ředitel řeckého privatizačního fondu TAIPED Andreas Taprantzis. "Souvisí to s privatizací OPAP, která musí být dokončena."

Na otázku, kdy bude prodej OPAP dokončen, Taprantzis řekl, že peníze z transakce chtějí Řekové převzít ještě letos.

Letos chtějí Atény získat z privatizace 2,6 miliardy eur. Prodej společnosti OPAP byl klíčovým testem tohoto plánu. Aténám se ale nepodařilo najít zájemce o státní plynárenský podnik DEPA a cíl příjmů z privatizace pro letošní rok by tak nemusely splnit zhruba o miliardu eur.

Skupinu Emma Delta vede Šmejc spolu s řeckým rejdařem Jorgosem Melisanidisem. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group, český fond KKCG nebo italská herní společnost Lottomatica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK