Pražská burza dnes stagnovala, navzdory propadu NWR o 16 procent

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala, navzdory propadu akcií NWR o téměř 16 procent. Index PX sice vzrostl, ale pouze o 0,06 procenta na 925,32 bodu. Burza tak pokračovala v nepatrném růstu, v úterý posilovala také jen o setiny procenta. Pražský akciový trh držely na úrovni úterního závěru obchodování hlavně stabilní ceny nejsilnějších emisí, jako jsou cenné papíry ČEZ, Komerční banky, Erste a Telefóniky ČR. Výrazněji rostly jen developer Orco nebo textilka Pegas Nonwovens.

Cena akcií firem, s jejichž cennými papíry se na pražské burze tradičně obchoduje nejvíce, stagnovala. Cenné papíry energetické firmy ČEZ, Komerční banky, bankovní skupiny Erste a telekomunikačního operátora Telefónica posílily jen o setiny procenta. Akcie ČEZ tak uzavíraly na ceně 521 korun, Komerční banka na 3520 korunách, Erste na 620,2 koruny a Telefónica na 288,2 koruny.

Nejvíce si oproti úterý polepšil developer Orco, jehož cenné papíry zdražily o 2,29 procenta na 60,3 koruny. Výrazně vzrostla i cena akcií textilní firmy Pegas Nonwovens, která posílila o 1,27 procenta na 540,8 koruny.

Naopak největší propad postihl těžební firmu NWR, která již má za sebou sérii propadů z minulých týdnů. Cena jejích akcií poklesla o 15,92 procenta na 24,55 koruny. "Titul od rána ztrácel poté, co ostravská ocelárna Evraz oznámila více než měsíční odstávku," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

K prudkému poklesu NWR pravděpodobně přispělo i výrazné snížení cílové ceny, ke kterému přistoupili analytici Bank of America, a to o 51 procent na pouhých 19 pencí (v přepočtu zhruba 5,70 Kč. Cílová cena představuje úroveň, kde analytici vidí cenu akcií NWR zhruba za rok.

"Ke změně analytici přikročili v rámci snížení výhledu pro celý evropský těžební i uhelný sektor a zhoršení očekávaní ohledně cen koksovatelného uhlí v důsledku zhoršení vyhlídek ekonomiky Číny a Evropy," sdělil Josef Kohout z Patria Finance. "V případě NWR se Bank of America nelíbí také nejisté vyhlídky polských rozvojových projektů. Názor by prý mohli změnit pouze v případě obratu cen uhlí v důsledku poklesu světové nabídky kvůli přerušení dodávek," doplnil.

Výrazněji oslabily například rovněž cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris ČR nebo sítě autobazarů AAA. Cena akcií Philip Morris poklesla o 1,24 procenta na 11.051 korun a akcií AAA o 1,22 procenta na 24,2 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK