Americké akcie dopoledne mírně klesaly, čeká se na vyjádření Fedu

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. června (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne mírně oslabovaly. Investoři čekají na vyjádření šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho k jejímu programu na podporu hospodářského růstu a ke stavu ekonomiky Spojených států.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,1 procenta na 15.307 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,2 procenta na 1649 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,1 procenta na 3478 bodů.

Šéf Fedu dnes vystoupí na tiskové konferenci po dvoudenním zasedání představitelů banky. "Všechny oči se upírají na Bernankeho," řekl analytik Joseph Tanious ze společnosti J.P. Morgan Funds.

Akciové trhy po celém světě letos těží z opatření předních centrálních bank na podporu hospodářského růstu. Příznivé údaje o americké ekonomice ale vyvolaly spekulace, že Fed by už brzy mohl začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů.

Podle agentury AP dnes Bernanke investorům zřejmě neposkytne lepší představu o tom, kdy Fed začne podpůrná opatření omezovat. Předpokládá se, že jen potvrdí dosavadní postoj banky, podle kterého ekonomika Spojených států pomalu oživuje.

Akcie zasilatelské společnosti FedEx dnes zamířily vzhůru po zprávě, že čtvrtletní zisk firmy překonal očekávání analytiků. Díky překvapivě dobrým čtvrtletním výsledkům posilovaly rovněž akcie softwarové společnosti Adobe Systems.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK