Fed bude pokračovat v rozsáhlých nákupech dluhopisů

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. června (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v dosavadní podpoře domácí ekonomiky. Nadále tedy počítá s uvolněnou měnovou politikou včetně nákupů dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Fed to dnes sdělil po dvoudenním zasedání svého měnového výboru. Nenaznačil, kdy se chystá začít program nákupu dluhopisů omezovat.

Fed rovněž předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta, v příštím roce očekává zrychlení na 3,0 až 3,5 procenta. Míra nezaměstnanosti se podle centrální banky v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. Letos v květnu byla nezaměstnanost v USA na 7,6 procenta.

Ekonomika Spojených států podle Fedu mírně roste a podmínky na trhu práce se nadále zlepšují. Banka upozornila, že rizika pro hospodářské vyhlídky USA trochu polevila, zdůraznila však, že nezaměstnanost zůstává příliš vysoká.

Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule a nehodlá jej zvyšovat, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta. Analytici předpokládají, že sazby zůstanou beze změny až do roku 2015, v poslední době se však na finančních trzích spekuluje o omezování programu nákupu dluhopisů.

Tempo růstu americké ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zrychlilo na 2,4 procenta z pouhých 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Většina analytiků však očekává, že ve druhém čtvrtletí růst zpomalí pod dvě procenta.

Americký prezident Barack Obama tento týden naznačil, že bude hledat nového šéfa Fedu. V rozhovoru pro televizi PBS uvedl, že současný šéf Ben Bernanke již stojí v čele Fedu mnohem déle, než se předpokládalo. Bernankeho druhé funkční období vyprší v lednu. Obama údajně zvažuje několik nástupců, včetně bývalého prezidentského poradce Lawrence Summerse a bývalého ministra financí Timothyho Geithnera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK