Británie chystá prodej akcií Lloyds, uvažuje o rozdělení RBS

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Britská vláda je připravena zahájit prodej akcií banky Lloyds Banking Group a zároveň uvažuje o rozdělení finanční společnosti Royal Bank of Scotland (RBS). Řekl to dnes ministr financí George Osborne. Vláda získala v bankách podíly výměnou za to, že jim v době globální finanční krize poskytla pomoc.

Vláda do těchto bank napumpovala celkem 66 miliard liber (zhruba dva biliony Kč), aby zabránila jejich kolapsu. Nyní vlastní 39 procent Lloyds a 81 procent RBS. Vláda by nyní ráda ukázala, že částečně zestátněné banky se zotavují z finanční krize.

"Nic nesignalizuje posun od záchrany k oživení lépe než skutečnost, že můžeme začít plánovat ukončení vlastnického podílu vlády v našich největších bankách," řekl ministr, jehož citovala agentura Reuters.

Guvernér britské centrální banky Mervyn King dnes nicméně upozornil, že oživení britské ekonomiky ještě není zajištěno a že jsou zapotřebí další kroky, aby britský bankovní sektor nepředstavoval hrozbu pro peníze z kapes daňových poplatníků. Dodal však, že plány ministra financí ohledně bank Lloyds a RBS vítá.

"Musíme obnovit důvěru v náš bankovní systém. Není v našem národním zájmu mít banky, které jsou tak velké, že si nemůžeme dovolit jejich kolaps," prohlásil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK